Inspirație pentru sărbători


povestea ta de Craciun
„O minte plină de recunoștință este o minte mare care va atrage după sine lucruri la fel de mari.” 
(Platon)
Dacă e decembrie, e rost de recunoștință. Nu știu cum se face, dar acum, mai mult decât oricând, devenim recunoscători. Fie că mulțumim, fie că zâmbim, fie că acceptăm ori visăm, ne îmbrățițăm sau dăruim, manifestăm emoția recunoștinței.
De unde vine oare magia sărbătorilor? Greu de răspuns, însă e minunat cum se simte fericirea prin oraș! Mă invită la fapte bune și mă inspiră să trăiesc frumos.
O explicație pentru această euforie e dată de cercetătorii din domeniul neuroștiințelor care spun că atunci când o persoană resimte intens recunoștința, creierul și corpul au parte de beneficii surprinzătoare. Experimentarea recunoștinței îmbunătățește somnul, protejează împotriva bolilor, motivează pentru acțiune, apropie oamenii, exersează empatia și crește nivelul de fericire. (What can the brain reveal about gratitude, Glenn Fox)
Astfel, nu e de mirare starea de bine ce ne cuprinde când mulțumim.
Despre ce înseamnă recunoștința și despre cum devenim noi când suntem recunoscători s-au scris și multe povești, mai ales povești de Crăciun. Și cum sărbătorile de iarnă sunt aproape, iar atmosfera lor deja s-a făcut simțită în jur prin mii de luminițe, dulciuri, vin fiert și multe idei inedite pentru cadouri, te invit să-ți scrii și tu propria poveste despre recunoștință. O experiență de care să te bucuri, prin care să te descoperi, care să te valorifice și cu care să închei autentic anul 2017. Au mai rămas 12 zile până la Crăciun, suficiente pentru a-ți scrie și a-ți trăi povestea.
 Iată câteva instrumente care să te inspire:

 •  Începe ziua cu un exercițiu de recunoștință. Ceaiul sau cafeaua de dimineață vor fi mai gustoase dacă le asezonezi cu puțină mulțumire. Întreabă-te: ce/cine mă motivează să mă trezesc în fiecare dimineață?/ ce/cine mă face să-mi savurez cafeaua sau ceaiul de dimineață?/ pentru cine/ce spun mulțumesc în dimineața aceasta?, apoi lasă momentul să dea tonul întregii zile.

 •   Spune „mulțumesc” pentru fiecare masă, apreciază efortul celor care au pregătit-o și fă din mâncarea ta hrană pentru suflet. 

 •  Fă un inventar rapid al lucrurilor pe care le ai și de care ești mulțumit, imposibil să nu găsești cel puțin trei, bucură-te și mulțumește pentru ele. 

 •  Schimbă perspectiva asupra situațiilor neplăcute prin următoarele întrebări: ce-mi aduce benefic această situație?/ce pot învăța din ea?/cum pot profita de ea? Răspunsurile te vor surprinde în mod plăcut. 

 •  Ține evidența momentelor de recunoștință, notează-le în fiecare zi și observă impactul lor asupra ta. Astfel nu va trece nicio zi fără să simți bucuria vieții. 

 •  Scrie-i cuiva un mesaj de mulțumire. Să împărtășești recunoștința cu cineva e revigorant pentru minte și trup. 

 •  Identifică în fiecare zi câte un gând nerecunoscător și transformă-l într-unul recunoscător. Așa vei descoperi noi perspective asupra vieții tale și-ți vei exersa creativitatea. 

 •  Urmărește oameni cărora le poți mulțumi și manifestă-ți recunoștința prin gesturi. Un zâmbet, o îmbrățișare, o strângere de mână te fac autentic.

 •  Conștientizează-ți ziua prin aceste întrebări: ce păstrez pentru mine din această zi?/ ce sau cine m-a inspirat azi?/ ce sau cine m-a făcut să zâmbesc azi?/ pentru ce spun mulțumesc azi? Zilele vor căpăta farmec, iar tu vei avea control asupra vieții tale.

 •  Încearcă recunoștința prin ochii altora. Provoacă-i prin gesturi simple pe ceilalți să fie recunoscători. Zâmbește-le, invită-i la masă, oferă-le o cafea sau o bomboană, roagă-i să-ți spună povești despre recunoștință și observă-le reacțiile.

 •  Plimbă-te și observă câte lucruri din jurul tău te încântă. Fericirea se găsește în lucrurile mărunte.

 •  Imaginează-ți că pierzi tot ce te face fericit, apoi imaginează-ți cum le primești înapoi pe fiecare, pe rând și mulțumește pentru ele. Uneori e nevoie un impuls mai puternic pentru a înțelege că fericirea e posibilă.

 •  Dăruiește din tot ce ai, din tot ce simți, din tot ce ești! Viața ta se va umple de sens.


E posibil ca multe dintre instrumentele prezentate mai sus să fie obiceiuri pe care le ai deja. Excelent! Conștientizează-le și completează-le! Dacă acum descoperi entuziasmul și bucuria ce vin din gesturi mărunte, profită din plin de spiritul sărbătorilor și trăiește-le autentic.

A-ți scrie propria poveste de Crăciun manifestând sentimentul recunoștinței e o dovadă că viața îți aparține, un act de curaj și cadoul perfect pentru tine și pentru ceilalți. Aștept să-mi împărtășiți impresiile voastre despre cum e să-ți scrii povestea, în comentarii pe blogul nostru, www.paginideviatainculori.ro .
Fericirea e despre tine, trăiește-o! 😉 😊Comentarii

Postări populare de pe acest blog

6 exerciții pentru a fi și mai bun în rolul de părinte

Spiritul Crăciunului există!

Ce poți face cu banii din pușculiță